Rácponty

Rácponty újragondolva.

 

Elkészíteni és elfogyasztani is szeretem a halat, nemcsak megfogni, különösen, ha frissen és kiváló minőségben kerül ki tavainkból.

 

Itt egy olyan receptet teszek közzé, mely az egyik kedvenc a család és baráti körben.

 

Hozzávalók:

- 1 db 3-4 kg-os ponty filéi

   só, hal fűszerkeverék

- 1 kg sütnivaló burgonya

- 4-5 fej közepes hagyma

- sütéshez olaj vagy kókuszzsír

lecsóhoz: hagyma, paprika, paradicsom, zsiradék, só, fehérbor, barna cukor

 

1. A halat bőségesen sózom, és megszórom a fűszerkeverékkel. Állni hagyom legalább 1/2 órát

 

2. Elkészítem a lecsót:

A szálakra vágott hagymát a zsiradékon (disznózsír, olaj) megdinsztelem, majd hozzáadom a paprikát, később a darabokra vágott paradicsomot és kevés fehérbort, forrás után ízesítem sóval, ha túl savanyú ízlés szerint barna cukorral ízesítem. (egy Olasz szakácstól hallottam, hogy egy kis fehérbor minden paradicsomos ételnek jót tesz, azóta alkalmazom)

 

2. Sütés:

- Olajban, vagy kókuszzsírban kisütöm a karikákra vágott burgonyát, a tál aljára terítem, enyhén sózom.

- A hal következik. Kukorica lisztben megforgatom, hogy minden részét érje, a filék "vágásközébe" is kerüljön, majd kisütöm.

- Amikor az összes hal megsült, következnek a hagymakarikák, melyeket sütés előtt szintén megforgatok a kukorica lisztben.

 

Arra az esetre, ha valaki a társaságból nem szereti a lecsót, szoktam készíteni még egy adag cacikit. Pár uborkát lereszelek a tökgyalun és besózom, később a levét leöntöm, keverek hozzá natúr joghurtot, vagy tejfölt, zúzott fokhagymát és frissen őrölt borsot ízlés szerint. 

 

Egy pohár jó rozé kíséretében igazi gasztronómiai élményt varázsolhatunk az asztalra.

 

JÓ ÉTVÁGYAT!

 

Nagy László

 

 

Halászlé

A jó horgász nem csak megfogni tudja a halat, hanem elkészíteni is szereti. Osszuk meg egymással kedvenc receptjeinket, legyen akár szó egy alapvető hallevesről, vagy rafináltabb halas fogásokról. Alábbiakban Nagy László halászléreceptjét mutatjuk be.

 

Bővebben...

Copyright © 2017 Öregpotyka. Minden jog fenntartva.