Évindító vegyes (és fontos) hírek

 

Meglehetősen régen frissült már az egyesület honlapja, ám ez koránt sem azért van, mert nem történt semmi a karácsonyi, újévi időszakban. Egy hosszan tartó, alapos előkészítés után közeleg a közgyűlés, közösen kell meghatározni, jóváhagyni a Vezetőség által előkészített döntéseket. Az elmúlt héten bizonyára minden tagunk kézhez kapta a közgyűlési meghívókat, reméljük, minél többen el is tudtok jönni. Fontos a közös munka, az elért eredmények és változások megbeszélése, az előttünk álló feladatok pontos meghatározása. Ezekben mindenkinek szava van, éljetek a lehetőséggel, faggassátok a Vezetőséget „egyenes adásban”. A helyszín nem változott, ezúttal is a ludányhalászi „Kultúrban” lesz a gyűlés, 2013. február 2-án, szombaton, délelőtt 9-től. Többek között szavaznunk kell több alapdokumentum módosításáról – Alapszabály, SZMSZ, Horgászrend 2013. –, ezeket megtaláljátok kifüggesztve a ludányi Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján, illetve itt, a honlapon is, a „Dokumentumok” és "Szabályok" menük alatt.

 

Remélhetően mindenki eleget tett kötelezettségének, miszerint január 10-éig le kell adni a fogási naplókat. Ha valaki ezt nem tette volna meg, nem kaphat ez évre engedélyt. Nem is feltételezzük, hogy akadt ilyen horgászunk, úgyhogy most már irány a pénztár, ki lehet váltani a 2013-as engedélyeket! Idén is, változatlanul, Király Magdolnánál tudjátok érvényesíteni az állami jegyeket, és befizetni az idei tagdíjat. Magdi határozott kérését tolmácsolva arra kérünk mindenkit, hogy az engedélyváltás előtt mindenképpen egyeztessetek vele telefonon időpontot. Elviekben szombat délelőttönként tart fogadónapot, tehát így készüljön mindenki, de hívni kell előtte őt. Magdi címe: Varsány, Szécsényi út 59. Száma: 20/251-6311. Természetesen a közgyűlésen is lehetőség lesz a dokumentációk intézésére.

 

Az engedélyek kapcsán meg kell jegyezni, hogy az idei évben némileg változott az állami jegyek kiadásának, illetve érvényesítésének rendje. Életbe lépett ugyanis a „SZÁK-program”, mely arra hivatott, hogy kiszűrje a horgásztársadalom potyautasait, azokat a horgászokat, akiknek valamilyen szabálysértés okán bevonásra került az engedélyük, eltiltás alatt állnak. Számos esetet tudnánk rá hozni, hogy a szabálytalankodó „sporttársak” az egyik egyesületben ugyan eltiltásukat töltik, de egy másik szervezetbe belépve ugyanúgy kiválthatták engedélyüket (és főleg az állami jegyüket), mintha nem is zajlott volna ellenük eljárás. Ezt az idei évtől már nem lehet megtenni, ugyanis a SZÁK nevű nyilvántartó rendszerben minden horgászt és állami jegyet nyomon lehet követni. Az első évben az adatfeltöltések miatt egy kicsit lassabb lehet az engedélyek kiadása, több dokumentációval jár, minden horgászt online kell ellenőrizni az adatbázisban. Kicsivel több időt és türelmet kérünk a horgászoktól, de higgyétek el, megéri az a pár perc többlet, tisztább, szabályosabb lesz a horgászok tábora. A SZÁK-ról bővebben itt lehet olvasni: http://www.hirado.hu/Hirek/2012/11/20/16/Bezarulnak_a_kiskapuk_a_trukkozo_horgaszok_elott.aspx

 

Összeállt az Öregpotyka HE idei verseny- és eseménynaptárja. Jobbnál jobb horgászversenyeket szervezünk: bojlis és feederes pontyfogó kupa, 24 órás megmérettetések, idén sem nyughatnak a sügérek, gyermekversenyek, lehet válogatni kedv szerint. A legfontosabb versenyekre megszülettek a kiírások is, sőt, már jelentkezők is akadnak! A felhívások teljes szövegei maholnap felkerülnek honlapunkra, egy új, különálló posztban olvashattok róluk. A versenyek mellett idén is megtartjuk az évek óta egyre nagyobb sikerű Horgász Majálist, a már megszokott körülmények között, újabb programelemekkel bővülve. Tavaly szerveztük meg első alkalommal az augusztusi Tó-partit, idén is lesz buli, szabadtéri bál az Élmény-tó partján. Újdonság, hogy az ez évre tervezett társadalmi munkák közül kettőt meg is hirdetünk előre, hogy idejekorán tervezni lehessen a részvételt. Többen jeleztétek tavaly, hogy az összes társadalmi munka nap hétköznapra esett, kevesebben tudtatok eljönni a munkákra. Jogos a felvetés, 2012-ben hiába próbáltunk hétvégére is beiktatni lehetőségeket, hol az időjárás, hol a lerobbant munkagépek hiúsították meg a terveket. Alább olvashatjátok az eddig „listára” felvett tóparti eseményeket, de a kör még bővülni fog az év folyamán – főleg további társadalmi munka napokkal.

 

április 6-7. – tavaszi társadalmi munka (esőnap: április 27-28.)
április 14. – IV. Öregpotyka Nemzetközi Feeder Kupa
április 21. – IV. King Baits Feeder Triatlon Nemzetközi Kupa 1. forduló
május 12. – IV. Öregpotyka Horgász Majális, Gyermek- és Háziverseny
május 27-31. – Öregpotyka Tavaszi Bojlis Kupa
július 20-21. – II. Öregpotyka „24” Pontyfogó Kupa (Pontyos-tó)
augusztus 17-18. – III. Öregpotyka „24” Pontyfogó Kupa (Élmény-tó) és Tó-parti
szeptember 8. – V. Öregpotyka Sügérfogó Verseny
szeptember 14-15. – őszi társadalmi munka (esőnap: szeptember 28-29.)
szeptember 30. – október 4. – Öregpotyka Őszi Bojlis Kupa

 

Idén is várjuk az adó 1%-ának felajánlását. Nem győzzük hangsúlyozni, ez a felajánlás senkinek nem kerül semmibe, csak nyilatkozni kell róla, hogy az Öregpotyka HE legyen a kedvezményezett. Tavaly ugyan elmaradtunk a 2011-es bevételtől, de az a 182 ezer forint is nagyon nagy segítség volt az egyesületnek. A horgász egyesületi statisztikákat végigböngészve örömteli dolog, hogy egyesületünk kiemelkedő helyen áll a taglétszámhoz viszonyított felajánlók számában. Tavaly 75 fő felajánlásából jött össze az a 182 ezer, ez a taglétszám 30%-a! Más egyesületek meg sem közelítik ezt az arányt. Az országos listán az Öregpotyka az 56. helyen végzett a horgász egyesületek között az 1%-os bevételt tekintve – nem mintha ez verseny volna –, a nógrádi egyesületek közül viszont csak ketten előztek meg bennünket. Legyünk rajta, hogy a 2013-as adóbevallások beadásakor az Öregpotykát jelöljük meg kedvezményezettnek, mert ezekből a bevételekből lesz még több hal a tóban, még jobb, járhatóbb út, és több, színvonalasabb esemény a tóparton. Az Öregpotyka HE adószáma: 19160281-1-12. Köszönjük!

 

Nyakunkon a nagy tél, tavainkat összefüggő jégpáncél borítja. Mivel a Pontyos-tavon megengedett a léki horgászat, biztosan többen is fontolgatják, hogy jégre mennek, hogy rablóra, vagy télen is bóklászó pontyokra, keszegekre leljenek. Itt szeretnénk felhívni minden horgásztársunk figyelmét, hogy hiába a nagy hó, hiába a napokig tartó, akár 20 fok körüli fagy, ha a következő héten már esik az eső és plusz fokokat mutatnak a hőmérők. Jégre soha ne menjünk egyedül, gondosan mérjük fel a körülményeket, ha nincs legalább stabil 8-10 centi vastag jég, akkor inkább várjunk a léki pecával. A Vezetőség nem tud felelősséget vállalni senkiért, mindenki csak a saját józan döntése alapján válassza a horgászatnak ezt a módját. Bár belátjuk, a léki peca élményéhez kevés dolog fogható, egy-egy jól sikerült téli élményt még hosszú évek múlva is előszeretettel emlegetünk egymásnak.

 

És hogy mi várható a közeljövőben? Amíg be nem indul a szezon, és nem tudunk tudósítani az első tavaszi fogásokról, visszatekintünk a múlt év eseményeire. Sorra vesszük a remek hangulatú rendezvényeket, képes beszámolókkal emlékezünk a zöld nyári fűre, az éhes nagy halakra, a versenyek eredményeire, a gyönyörű, telepített halak tömegeire, a sok-sok embert megmozgató tóparti bulikra, szóval lesz még olvasni és néznivaló az elkövetkezendő hetekben. Érdemes lesz rendszeresen böngészgetni a honlapot és az egyesület Facebook oldalát, iratkozzatok fel a levelező listára, hogy mindig első kézből értesüljetek a legfrissebb hírekről, eseményekről.

 

Copyright © 2018 Öregpotyka. Minden jog fenntartva.