Működik az átjáró!

 

Két év óta nem volt árvíz az Ipoly vízgyűjtő területén, de még csak annyi árhullám sem, hogy próbára tegye a 2011-ben, közös erővel megépített átjárót. Az idei év viszont jelentős csapadékkal érkezett, és még hol van a szlovák hegyekből érkező, olvadó hólé?

 

Úgy tűnik, az átjáró állja a sarat, havat, jeget. Az elmúlt napokban levonult az árhullám, be is terítette becsületesen az Öreg-tó és az ártér nagy részét. Ilyenkor nagy sebességgel zúdul át a víz az átjáró felett is, mindeddig megközelíthetetlenné téve az Élmény- és Pontyos-tavat, nem is beszélve a környékbeli gazdák jelentős állatállományáról. Hála a közös munkának, eztán mindig kijuthatunk a vízpartra - az egészen extrém nagy vizek természetesen árnyalhatják a képet ezután is.

 

Mintegy 30 centiméterrel haladta meg a mostani árhullám az átjáró szintjét, de biztonsággal át lehett kelni az épített úton. Az átereszek kellő kapacitással engedték át a vizet, a kövezés stabil maradt, a korlátok jól láthatóan jelölték az irányt. A több tíz éve hiányzó, nemrég megvalósult fejlesztés sikerrel vizsgázott!

 

A vízszint azóta jelentősen visszaesett, az átjáró már száraz, csupán az átereszeken szalad még a víz. Az árhullám jót tett a tavak, és a talajvíz szintjének is. Pontos adatot csak akkor tudunk mondani, ha a jég is elolvadt, de az már most látszik, hogy akár több tíz centiméteres emelkedést is hozhat a korai árhullám.

 

Az Egyesület vezetése ez alkalommal is köszönetét fejezi ki minden horgásztársnak és segítőnek az átjáró elkészülésében mutatott munkájáért.

 

 

Copyright © 2018 Öregpotyka. Minden jog fenntartva.