Őszi hírsaláta

 

 

Elmúlt a nagy nyári kánikula, jelentősen hűl a víz, bár napközben nagyon szépen süt a nap, meleg van, igazi öröm ilyenkor a vízparton tartózkodni. Közeledik az igazi, őszi ragadozó szezon, de nagyon szépen lehet még pontyot is fogni. Akit nem csupán a magányos, pihentető horgászat érdekel, annak két őszi versenyünket tudjuk még figyelmébe ajánlani. Szeptember 8-án, vasárnap várjuk a Pontyos-tó partjára azokat a pecásokat, akik örömmel vennének részt egy igazi „bulipecán”, mert a minden évi sügérfogó versenyünk így jellemezhető a legjobban. Különös tekintettel várjuk a legifjabbakat, a gyermekhorgászok körében is igen népszerű ez az esemény. Idén a pöstényi oldalon osztjuk ki a helyeket, így azoktól a telektulajdonosoktól kérünk türelmet a verseny ideje alatt, kiknek stégjére versenyző ül majd. A verseny ideje alatt nem lesz általános tilalom, de jó volna, ha a vasárnap délelőtti pecaidőt a versenynek áldoznátok minél többen. Lelkesítsen benneteket a minden bizonnyal remek vadpörkölt is, amit a verseny után a résztvevők kapnak majd ebédre.

 

Hátravan az őszi bojlisversenyünk is, melyre lehet még jelentkezni. Várjuk a korábbi években már nálunk járt csapatok jelzését, de természetesen az új résztvevők előtt is nyitva a terep. Szeptember 30-a és október 4-e között lehet a nagy halakra vadászni, a részletes kiírás megtalálható az eseménynaptárunkban.

 

A szeptember egy másik, előre meghirdetett eseménye az őszi társadalmi munka. Ismét lehetősége lesz minden tagtársunknak, hogy eleget tegyen társadalmi kötelezettségeinek, és aktív közreműködésével járuljon hozzá a vízpart karbantartásához, fejlesztéséhez. Az előre meghirdetett dátum szeptember 14-15-e, esőnap 28-29-e. Egyelőre úgy tűnik, hogy nem lesz akadálya a 14-ei hétvégén történő munkavégzésnek. Nagyobb jelentőségű, és apróbb munkákra egyaránt fel kell készülni: munkagépeket szervezünk, hogy a gát környéki földmunkákat, és az útkarbantartást egyaránt el tudjuk végezni, kövezni szeretnénk az Öreg-tóval határos útszakasz, mert még mindig ott a legmélyebb a talaj, illetve a telepítőhely környékén is ki kell alakítani a minden évszakban és minden időjárási helyzetben használható terepet. Ehhez nem csak gépi, de emberi munka is kell. Kőhordásra alkalmas talicskákkal, kőszóró villákkal, egyéb, kőterítésre alkalmas eszközökkel lehet készülni. Ezek mellett természetesen továbbra is adottak a szokásos munkálatok. Az Élmény-tó körül új kerítésszakaszt kell állítani, illetve a meglévő kerítést néhány helyen fel kell újítani, és a tereprendezési munkálatok is állandó feladatot adnak: fakivágás, fűvágás, gaztalanítás, takarítás. Az ehhez szükséges szerszámokkal szintén lehet készülni: fejsze, motoros fűnyíró, fűrész, ásó, stb. Lesz tehát feladat bőven, a szervezés és összehangolás érdekében pedig keressétek környezetvédelmi referensünket, Filkor Pétert (0620/246-6900). Jelentkezzetek be Péternél, hogy mindenki tudja, mivel kell készülni, milyen szerszámot kell hozni. Péter egyéb szakfeladatokat is ki tud osztani, mindenkinek lehetősége van teljesíteni a társadalmi munkát, a jelzett időpontokon kívül is lehetőség van munkavégzésre.

 

Az elmúlt években igen nagy népszerűségre tett szert a „stupekes” harcsázás a tavainkon. A tavalyi fogási naplók összesítésekor az eddigi években nem látott mennyiségű harcsát jegyeztek fel a horgászok, és az idei évben sem csökkent a hal és a módszer népszerűsége. A harcsázásnak azonban megvan az a tulajdonsága, hogy legsikeresebben a csendes, éjszakai órákban űzhető, ekkor akad horogra a halak túlnyomó többsége. Hogy a módszer kedvelői még többet tölthessenek a kapásjelzők mellett, változtattunk a horgászrenden. Eddig hétköznapokon éjfélig volt megengedett a horgászat, aztán hajnal 4-től lehetett folytatni, hétvégén és ünnepnapok előtt volt szabad a pálya az éjszakai horgászat előtt. Annyiban változott a horgászrend, hogy a harcsázók minden éjszaka bevethetik készségeiket, de csak és kizárólag a harcsahorgászatra engedélyezett az éjszakázás. Más rablóhalra, és természetesen a békés halakra horgászatára továbbra is érvényes az éjszakai tilalom. Azt bizonyára minden horgásztárs tudja, hogy ettől az évtől 0-24 órás gondnoki, halőri felügyelet él a tavak partján. Gondnokaink rendszeresen ellenőrzik éjszaka is a horgászokat, ezúttal kérünk mindenkit, hogy a megváltozott horgászrendet szigorúan tartsák be, és csakis az engedélyezett halfajra, a rá irányuló horgászmódszerrel és készséggel horgásszanak.

 

Az idei évben a régen nem látott, hosszan tartó hőség igencsak próbára tette a vizeket, és a vízi világot. Számos környékbeli helyről kaptunk visszajelzést, hogy sürgős beavatkozásra, vízminőség mentésre volt szükség a forró nyári napokban. Tavainkon rendszeres volt az ellenőrzés, a gondnokok napi teendői között volt a műszeres mérés, illetve folyamatosan figyelemmel kísértük az algásodás alakulását, az élővilág reagálását a nagy forróságra és az extra magas vízhőmérsékletre. Örömmel jelentjük, hogy a mérések és megfigyelések nagyon jó eredményt mutatnak vizeinken! Elhullás sem a halállományban, sem más vízi életformában nem mutatkozott, az algásodást is sikerült megelőzni egy egyszeri, megelőző beavatkozással. A lehűlő víz, az elmúlt hetek csapadékosabb, szelesebb időjárása pedig már természetes úton tartja karban a vizeket, a szezon hátralévő részében tehát kiváló minőségű vízben lehet horgászni. A vízminőség karbantartásában óriási szerepe volt a jet-skiseknek, akik a forró napokon intenzíven forgatták, levegőztették a vizet.

 

Az elmúlt években soha nem látott mennyiségű hal került vizeinkbe. A jelenlegi vezetőség, jócskán túlteljesítve a vállalt mennyiséget, évről évre halak tonnáit telepítette mind a Pontyos, mind az Élmény-tóba. A tagtársak és a vendéghorgászok nagy megelégedettségére az elmúlt években szerződött partnerünk, a cserhátsurányi nevelőtó minden alkalommal igen erős, egészséges halakat biztosított számunkra. Számos esetben jóval a tervezett mennyiség felett hoztunk el a lehalászott készletből, mert sajnáltuk ott hagyni a szép, remek halakat. Mivel a jelenlegi vezetőség megbízása ez év végéig szól, tiszta lapot szeretnénk átadni a következő kurzusnak, kiegyenlítetlen számlák és nagyobb kötelezettség vállalás nélkül. Ezért a már telepített állomány árának kifizetésére koncentrálunk, és hacsak nem kapunk visszautasíthatatlanul jó árajánlatot egy őszi „csomagért”, valószínűleg nem helyezünk ki halakat az elkövetkezendő hónapokban. Izgulni nem kell, a tó halállománya bőséges, a fogási naplók tanúsága szerint a telepített halmennyiség töredékét fogták csak vissza a horgászok.

 

Kellemes őszt, nagyon jó, izgalmas horgászatokat kívánunk mindenkinek!

 

Feliratkoztál már az Öregpotyka Hírlevélre? Küldj egy mailt az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.
Hírek, események, programok, fogások - azonnal, a saját postafiókodba!

 

Copyright © 2018 Öregpotyka. Minden jog fenntartva.