Vezetőségi tóbejárás tapasztalatok

 

Régóta esedékes volt már egy teljes állapotfelmérés a tóparti telkek, stégek körében. Az elmúlt évben ugyan rendezésre kerültek a ludányi partokon található stéghelyek tulajdonosi jogviszonyai, de ezzel együtt a telkek és a felépítmények állapota nem sokat javult.

 

A jég és a magas vízállás "rendberakta", de most már a tulajdonoson a sor

 

A tavalyelőtti magas vízállás – és az azt követő vastag jég rombolása – számos helyen meggyöngítette a partot, a stégek előtti-alatti rézsűket, és a stégek szerkezetét is. Egyre több helyen látni ugyan karbantartási munkákat, de sajnos nem ez a jellemző. Beszakadt padozat, megsüllyedt partszakaszok, elhanyagolt, füves-gazos környezet, kerítésekkel lezárt, megközelíthetetlen vízpart, és telekhatár problémák. A kép vegyes: látunk szépen karbantartott telkeket, felújított stégeket, igényesen felépített hétvégi házakat, mellettük viszont csúfítja a képet a gazos, „senki földje” telek, az első rálépésre beszakadó stégdeszka, és a szeméttel teli vízpart.

 

Nem csak csúnya, de veszélyes is, ez így nem maradhat

 

Elég gyakori szabálytalanság, hogy a telkek tulajdonosai teljesen a vízpartig kihúzzák a kerítéseiket, megakadályozva ezzel, hogy a vízpart teljesen bejárható legyen. Tudni kell, hogy a bejárhatóságot törvényi rendelkezés és belső szabályozás is előírja, nevezetesen, hogy a vízparttól számított 3 méteres távolságot szabadon kell hagyni kerítés és felépítmény (ház, bódé, stb.) nélkül. Amely telek esetében ilyen szabálytalanságot tapasztalt a vezetőség, ott a tulajdonosok fel lesznek szólítva a kerítések elbontására.

 

Szabálytalan kerítés, ezt vissza kell bontani

 

Szintén figyelmeztetést kapnak azon tulajdonosok is, akik láthatóan használják ugyan stég(helyeiket), de azok igazából alkalmatlanok a kulturált szórakozásra, veszélyesek, szemetesek.

 

Használt, de kiábrándítóan szemetes telek

 

Jó néhány olyan telek is található a tó körül, mely láthatóan gazdátlan, évek óta használatlan, teljesen elhanyagolt állapotban van. Egy korábbi nyilvántartásból ugyan ki lehet deríteni az egykori tulajdonost, de lehet, hogy már gazdát cserélt a telek. A vezetőség ezért fontosnak tartja, hogy egy teljes, pontos, a változásaiban is követhető telekkataszterrel rendelkezzünk, mely napra készen mutatja az aktuális tulajdonosi és minőségi-készültségi állapotokat. Ezért a használatlan telkek bejegyzett tulajdonosai szintén kapnak egy értesítést az egyesülettől, melynek kapcsán a stéghelyek további sorsáról, tulajdonosi szándékokról kell mindenkinek beszámolnia. Ha a tulajdonos nem kívánja tovább megtartani a telket, az egyesület segít az értékesítésben is. Számos régi és újonnan belépő horgásztárs jelezte (az érdeklődők száma pedig növekszik) szándékát telekvásárlásra, lehetne tehát felelős gazdája az elhanyagolt területeknek. Addig is mindenkit arra biztatunk, használjátok a tóparti hirdetőtáblákat, illetve az egyesület honlapján is külön aloldalt készítünk az eladásra szánt telkek, stégek, házak meghirdetésére, de meg lehet itt majd hirdetni a feleslegessé vált horgászeszközöket, csónakokat, apróságokat is.

 

Láthatóan gazdátlan, szemetes telek: volna jobb gazdája is

 

Az elkövetkezendő hetekben elindul a pöstényi oldal tulajdonviszonyainak rendezése is, hasonlóképpen a tavalyi, ludányi oldali rendezéshez. Mindenképpen szükséges tiszta viszonyokat teremteni a tó teljes területén, hisz enélkül nem léphetünk tovább más fejlesztésekkel sem (pl. az elektromos hálózat egyéni fogyasztói kiépítése). Ez ügyben minden érintett horgász- és tulajdonos társat megkeres a vezetőség.

 

Ebben a formájában teljesen értelmetlen és veszélyes műtárgy

 

A bejárás a tó és a partszakasz teljes területét érintette. Döntés született a versenypálya partszakaszának (stégekhez közelebb eső rész) rendezéséről – így még néhány horgászhelyet ki lehet alakítani –, valamint megpróbáljuk elérni, hogy a tó közvetlen vízpartján található, nem egyesületi területek (önkormányzat, bánya) is az egyesülethez kerüljenek további hasznosításra. Így megvalósulhatna az idei évre tervezett beruházásaink közül a játszótér, valamint a kilátó megépítése is.

 

Egy jó példa az "építkezésre": a partifecskék szép számmal tanyáznak az öböl környékén

 

Copyright © 2018 Öregpotyka. Minden jog fenntartva.