Jégveszte után

Ezt a bejegyzést kép napja szerettem volna megjelentetni. A címe valami olyasmi lett volna, hogy „Az olvadó jég hangja”. A hétvégi állapotok szerint nem is állítottam volna valótlanságot, egy igen érdekes élmény adta az ötletet.

 

Tudjuk, milyen az olvadó jég hangja? Megvan? Vegyük elő a mélyhűtőből a jégkocka készítő alkalmatosságot, fordítsuk meg, és tartsuk a csapból folyó hideg víz alá. Na, azt a csörgést, pattogást tessék elképzelni hatványozottan és hangosan, amint a szél által hajtott hullámok nekicsapódnak a még stabil, vastag jégnek, és csiszolják, koptatják a szélét. Ezt a hangot lehetett hallani a Pontyos-tó partján a hétvégén.

 

Többen kérdezték az elmúlt napokban, hogy mikor lehet már kimenni a vízpartra, mikor lehet már végre megejteni az első tavaszi pecát. Gondoltam kinézek, megfigyelem a változásokat. A múlt hétvégén még közel húsz centi vastag volt a jég a pöstényi oldalon, simán rá lehetett menni. Dolgoztak is többen a stégek felújításán, szerszámot, dolgozó embert könnyedén megtartott. A napos, ludányi oldalon viszont már akkor látszott a márciusi nap ereje, ugyan egybefüggő, de vékony volt a jég a stégek előtt.

 


Ilyen volt...

 

 


...és ilyen

 

Amit két napja láttam, az megdobogtatja minden tavaszváró horgász szívét. A napos oldalon a part előtt kb. 4 méter szélességben kiolvadt a jég, a szél hajtotta a hullámokat, koptatta a „kemény vizet”. Készítettem pár fotót a tópartról, az aktuális állapotokról és a sétát hűségesen követő hattyúkról.

 


A part széle már kiolvadt

 

 


Gedeon/Márton, Franciska/Piroska... de más neveket is hallotam már. Melyik az igazi?

 

 

 
Szinte megmártózna az ember

 

 


Sügérek tanyája

 

 


A tavasz első hírnöke

 

 


Most még csak a vadszőlő, de nyáron majd madár is

 

 


Telefonáljon valaki a halaknak, hogy itt a tavasz!

 

 


Az öböl még jég alatt

 

 


A meddőhányó virága

 

 


Pattannak a rügyek is

 

 


A hattyúk hűségesen kísértek

 

 


Érzi a kamerát

 

 


Hamarosan itt nem lehet átlátni

 

 


A csónakok is nemsokára vízre kerülnek

 

 


A természet szépségére nem lehet panasz

 

Tegnap már majdnem megnyomtam a „közzétéve” gombot, de amúgy is jó idő volt, biciklire ültem, és kinéztem a tópartra. Nem értem még el a büféig, amikor már látszott, hogy az előző napi stabil jég TELJESEN eltűnt a tóról! Talán a széltől védettebb öbölrész mutatott még valami egyencsillogást, de annak már különösebb jelentősége nincs. Mára az is kitisztult. Úgyhogy kedves horgásztársak, a hosszú hétvégét tessék a tóparton tölteni, nagyon jó idő lesz, és remélhetőleg a halak is éhesek lesznek a tél után. Március 15-én nyit a halőrház is, lehet menni az Élmény-tóra is pecázni. Megjegyzem, az Élmény-tó vize már vígan hullámzott, mikor még jég takarta a Pontyos-tavat.

 


Ezt vártuk!

 

 


Indulhat a peca!

 

 A minap az egyik kedvenc horgászboltomban jártam a pesti belvárosban. (Ez nem a reklám helye, de üdv a Kaland Horgászbolt csapatának!) Elmesélték, hogy messze földön többek között arról ismerik vizeinket és vidékünket, hogy itt még mindig hó és jég van, miközben máshol már nagyban fogják a halakat. Ezúton jelzem nekik is, bátran lehet tervezni a nógrádi kirándulásokat, minden környékbeli víz felszabadult a jég szorítása alól. Azért, hogy igazat adjunk nekik és bizonyítani tudják állításukat, álljon itt bizonyságul egy kép. Hiába van 15 fok, a csatorna partjára még nem jött el a tavasz. De fogadjunk, hogy hétvégén már ott is virágot fogok fotózni!

 


A tél utolsó jelei

 

Copyright © 2018 Öregpotyka. Minden jog fenntartva.